În data de 5 februarie este Ziua Internaţională a Cititului Împreună, ediţia de anul acesta. Am aflat de acest eveniment în cadrul unei întâlniri de poveste la librăria Tutimi şi Titoc din Cluj-Napoca, în urmă cu 3 ani (parcă). De la început, proiectul organizaţiei Citim Împreună România de a încuraja părinţii să le citească cel puţin 20 minute pe zi copiilor lor din prima zi de viaţă, mi s-a părut o iniţiativă grozavă, foarte uşor de realizat şi extrem de eficientă în mai multe direcţii.
La vremea respectivă eram în concediul de îngrijire copil cu fiul meu cel mare şi m-am gândit doar la modalităţi de a respecta regula celor 20 minute la noi acasă. Apoi timpul a trecut şi am revenit la serviciu şi am început să mă gândesc cum am putea promova lectura şi în special cititul împreună la grădiniţă sau şcoală.
Aşadar, vă împărtăşesc câteva dintre ideile care mi-au trecut pein minte acum, şi, cine ştie, poate vă place vreuna şi veţi începe şi voi să celebraţi acest eveniment de lectură.
- Read-athlon - alegeţi o carte/ un text pe placul elevilor, aşezaţi-vă cu toţii în cerc şi începeţi să citiţi. Fiecare elev ia cartea, citeşte un fragment şi dă cartea mai departe. Pasajele citite pot avea orice lungime, în funcţie de vârsta şi abilităţile de lectură ale elevilor. Această activitate poate funcţiona atât la şcoalá cat şi acasă.
- Read to someone younger - elevii unei clase fac o vizită unei clase mai mici sau chiar unei grupe de grădiniţă şi fiecare le citeşte câte un fragment. În familie, activitatea poate avea loc între fraţi.
- Read to your teddies - în cazul în care copilul nu are fraţi, poate să organizeze o petrecere cu cărţi pentru jucăriile sale.
- Ready, Steady, Listen - este un eveniment creat de editura Usborne pentru a încuraja lectura la nivel preşcolar. Ideea principală este că părinţii sunt de acord să îşi sponsorizeze copilul pentru fiecare carte ascultată, iar din banii obţinuţi să îşi cumpere cărţi. Fiind vorba de ziua cititului împreună, putem extinde concursul şi la şcolari.
- Role-switch - dacă în general profesorii sunt cei care le citesc elevilor (mai ales la grădiniţă), ar fi distractiv şi interesant să facem un schimb de roluri, iar cei mici să le "citească" profesorilor.
M-aş bucura dacă aţi veni şi voi cu idei de activităţi de lectură, sau poate chiar cu poze de la evenimentul vostru dedicat ZICI 2020.
Vă doresc să aveţi parte de multe cărţi bune şi de omeni dragi cărora să le citiţi cât mai des.