luni, 18 martie 2019

Micul Noi – Daniela Kunkel


Aceasta este o carte care mi-a intrat la suflet din prima clipă și peste care am dat din întâmplare, fiindu-mi recomandată de prietena mea. Abia am așteptat să le-o citesc fiilor mei și să o interpretez alături de cel mare. Partea cu cititul a ieșit foarte bine, dar interpretatul mai puțin pentru că el are abia 3 ani și 5 luni, cât despre cel mic, nu mă pot pronunța fiindcă la cele 2 luni ale sale nu prea reacționează la nici o carte...va trebui să mai aștept.
https://edituraunivers.ro/produs/micul-noi/
Să le luăm însă ușurel. Întâi cititul. Textul poveștii Micul Noi este unul foarte ușor de parcurs atât de către părinții care le citesc copiilor, cât și de copiii mai măricei care învață să citească singuri. Nici chiar cei mai mici iubitori de cărți nu se plictisesc deoarece ilustrațiile, create tot de către autoare, sunt foarte atrăgătoare și oferă multe subiecte de discuție. Fiecare pagină dublă este ocupată de un desen în culori plăcute și maxim 5 rânduri de text. Pe unele pagini, textul se amestecă în cadrul ilustrației, iar pe altele ilustrația e atât de mare încât trebuie să întorci cartea pentru a putea continua povestea, astfel lectura devine mai distractivă și copiii vor fi atrași de jocul cu cartea ca obiect.
Am ajuns și la interpretare. După cum vă spuneam, m-a cucerit instantaneu, și nu pentru ilustrații, forma textului sau aranjarea sa în pagină, ci pentru mesajul pe care îl transmite această frumoasă poveste și felul în care ea poate fi interpretată și aplicată în diverse medii: acasă, la grădiniță, sau chiar la școală. După cum îi spune și titlul, este vorba despre Noi, acel „noi” care ia naștere între oricare două sau mai multe persoane, acela la care nu ne prea gândim când inițiem sau prelungim un conflict. Daniela Kunkel a îmbinat în această poveste talentul său de ilustratoare cu studiile sale de psihologie socială și a făcut din Micul Noi teza sa care prezintă atât de frumos relațiile interpersonale. Nu am reușit să analizez toate aceste lucruri cu fiul meu, dar a înțeles totuși cine e Noi dintre noi și îl hrănim în fiecare dimineață înainte de a merge la grădi ca să nu fim nici unul singuri pe parcursul zilei. A înțeles deci cât de norocoși suntem să-l avem pe Noi mereu lângă noi, și asta e tot ceea ce contează, zic eu.

Titlul original: Das kleine Wir
Traducător: Marilena Iovu
Editura: Univers (Colecția Unicorn)
Format: 230 x 230 mm
Nr pagini: 38

Activități pe baza lecturii pentru acasă, la grădiniță, la școală sau într-un club de lectură:
  • Alege un coleg/membru al familiei și descrie-l/desenează-l (în funcție de vârsta copiilor) pe Noi dintre voi (preferințe comune, visuri pe care le aveți în comun, lucruri care vă aseamănă).
  • Ce ai face dacă Noi ar fi slăbit și bolnav, cum l-ai înveseli? Ce ai face să-i redai puterile?
  • Ca să vă asigurați că pe Noi nu-l mai doare burtica, discută cu prietenul/fratele/vărul tău etc și stabiliți un set de 4 reguli pe care să le respectați amândoi/toți.
  • Să-l hrănim pe Noi cu toate cuvintele legate de prietenie, familie, prețuire, afecțiune etc. (Desenăm un Noi cu un zâmbet larg și îi punem în gură toate cuvintele care ne vin în minte scriindu-le pe post-its sau direct pe tablă/foaie).

Cuvinte cheie: noi, familie, prietenie, acasă, școală, grădiniță, relații interpersonale, conflict

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu