luni, 9 martie 2020

Dãm startul evenimentelor de lecturã din sezonul World Book Day

     Toţi iubitorii de carte au auzit mãcar o datã despre World Book Day - campanie UNESCO iniţiatã în 1995 pentru promovare a lecturii prin care se doreşte stoparea analfabetismului la nivel mondial şi facilitarea accesului la cãrţi pentru fiecare copil. Aceasta se sãrbãtoreşte la date diferite în ţãrile europene, Marea Britanie în 5 martie (anul acesta), iar restul Europei în 23 aprilie, ceea ce ne oferă posibilitatea să citim și să vorbim despre cărți timp de 2 luni!
      În Marea Britanie, organizaţia World Book Day se asigurã an de an cã fiecare elev din grãdiniţã şi pânã la liceu primeşte un tichet pe baza cãruia beneficiazã de reduceri în librãriile partenere. Tot acolo, editurile şi librãriile se întrec în oferte care mai de care mai atractive, concursuri de creaţie cu premii în cãrţi şi multe altele. Dar sã revenim la World Book Day şi ţãrişoara noastrã...
     Vã spun sincer cã nu am auzit mare lucru despre acest eveniment pânã ce am devenit reprezentant al editurii Usborne (din Marea Britanie...), dar am observat totuşi o oarecare îmbunãtãţire în ultimii ani, mai ales din partea unor biblioteci sau școli în care se încurajează în mod special lectura. Așadar, m-am gândit să vă propun câteva activități pe care le puteți aplica atât acasă cât și la grădiniță sau școală pentru a-i încuraja pe copii să iubească lectura, cărțile, ilustrațiile și în general tot ce ține de lumea cărților.
1. Ready, Steady Listen/Read - activitate creată de Usborne prin care copiii înregistrează numărul de povești ascultate/citite iar părinții îi sponsorizează cu cărți Usborne.
2. Atelier de semne de carte - ar fi potrivit pentru toate vârstele pentru că pot avea dificultăți diferite
3. Book picnic - dacă e vreme însorită sau măcar uscată, putem ieși în natură la un picnic în care să citim povești
4. Visit a story - fiecare clasă/grupă/cameră își alege câte o poveste și face crafts și decorațiuni cu tema poveștii alese pe parcursul a câteva zile iar apoi îi invită pe copiii din celelalte clase/grupe în vizită.
5. Dress like a story character/Dress Teddy like a story character - Copiii se deghizează în personaje din poveștile lor preferate sau își îmbracă o jucărie de pluș astfel și apoi le vorbesc colegilor despre poveste și personaj. Se poate face și un concurs de costume create din materiale reciclabile fiind și ziua Pământului în perioada aceasta.
6. Story sequencing - pote fi făcută cu copii de toate vârstele, fiind o activitate de colorat. Copiii colorează fișe care reprezintă scene din aceeași poveste și apoi le aranjează în ordine.
7. Book swap - copiii aduc o carte, o prezintă în fața colegilor, iar la final își aleg o altă carte din cele aduse de colegi.
8. Cover design - copiilor li se citește o poveste fără a le arăta imagini de pe copertă sau din interior și apoi ei trebuie să deseneze coperta după cum și-o imaginează fiecare.
9. Share a story - copiii creează figurine și decoruri pe baza unei povesti și apoi fac un mini teatru de păpuși prin care spun povestea în fața celorlalți.
10. Read-athlon - se desemnează un interval de timp în care copiii citesc orice își doresc, iar la final se premiază cei care au citit cel mai mult (pe categorii de vârstă)
11. D.E.A.R. time - drop everything and read - adică se setează o alarmă la intervale aleatorii pe parcursul unei zile sau a unei perioade mai lungi, iar la auzul alarmei toată lumea din casă/grădiniță/școală își întrerupe activitatea și se apucă de citit.

Sper să găsiți o activitate pe placul vostru, sau poate să împărtășiți și cu mine ideile voastre prin care să vă bucurați sau să-i învățați pe copii să se bucure de lectură.
Da-ți mai departe ca să își găsească și ceilalți inspirația.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu