joi, 23 mai 2019

The Boy Who Sailed the Ocean an Armchair – Lara Williamson

The Boy Who Sailed the Ocean in an Armchair

La un moment dat în viață, cu toții trebuie să facem față pierderii unei persoane dragi. Pentru unii, acest obstacol apare foarte repede...mult prea repede în viața lor și pentru nici unul dintre noi o astfel de întâmplare nu are un „moment potrivit” ci ne va lua prin surprindere și ne va da peste cap toată existența. Deși e un subiect trist, despre asta vreau să vă scriu azi fiindcă e tema principală a cărții pe care tocmai am terminat-o: The Boy Who Sailed the Ocean in an Armchair.
Becket și-a pierdut mama când s-a născut fratele lui, Billy, adică în urmă cu șapte ani și suferă cumplit din cauza faptului că nu a apucat să își ia rămas-bun de la ea. Atunci când tatăl său fuge cu ei în miez de noapte într-un alt oraș, lăsând-o în urmă pe „aproape-mama” lor, cum o numesc copiii, Becket pornește împreună cu Billy într-o călătorie la bordul unui fotoliu. Călătoria e una plină de mistere și de aventuri iar cei doi frați trebuie să treacă printr-o furtună cumplită.
Autoarea folosește un ton copilăresc și un limbaj pe măsură, bogat în comparații cum numai un copil de 10-11 ani poate face, și din această cauză mi-a luat puțin timp ca să intru cu totul în poveste. Dar acum, la final, realizez că e exact ceea ce un copil are nevoie în cazul în care a trecut prin întâmplări asemănătoare și că un ton matur l-ar ține la distanță și poate lectura nu i-ar folosi la nimic. Am avut ochii umezi de la prima pagină și până la ultima, (pe alocuri erau și lacrimi de bucurie, dar au predominat celelalte) chiar dacă din fericire nu m-am identificat în întregime cu Becket și Billy. Trebuie însă să mărturisesc că atunci când mă pregăteam să-l întâlnesc pentru prima oară pe M. mi-am făcut o mulțime de probleme despre ce se va întâmpla cu Ș. în cazul în care nu mă voi mai intoarce acasă. Ei, The Boy Who Sailed the Ocean in an Armchair mi-a creat o imagine destul de clară. Vă încurajez să o citiți și să le-o dați și copiilor s-o citească, nu pentru a-i întrista, ci pentru a-i ajuta să se bucure mai mult de ceea ce au, să privească cu compasiune în jur și să vadă că deși toți suntem diferiți și avem propriile tristeți și bucurii, trăim împreună și ne-ar fi tuturor mai bine dacă am profita de asta.
Este, așadar, o poveste despre rămas-bun, despărțiri și regăsiri, despre familie și prietenie și toate acestea au un numitor comun: MAGIA. Magia revine iar și iar în poveste sub diferite forme: în forma melcului Brian, sau a grădinii de la școală, a fluturilor și a cocorilor de hârtie, de fapt, tot ce ne înconjoară poate fi magic într-un anume fel și pentru cineva anume, trebuie doar să crezi și să lași magia să-ți umple viața.

Titlu: The Boy Who Sailed the Ocean in an Armchair
Autor/Editor: Lara Williamson
Format: 198 x 130mm
Nr pagini: 336
Vârsta recomandată: 9+
Premii:
·        Shortlisted - 2016 St Helens Schools Library Service Book Awards
·        Nominated - CILIP Carnegie Medal 2017
·        Shortlisted - Sheffield Children's Book Award 2015
·        Shortlisted - Independent Booksellers Week Award for Children’s Fiction
·        Shortlisted - North East Book Award
·         Shortlisted - Blue Peter Book Awards 2016

Activități pe baza lecturii pentru acasă, la școală sau într-un club de lectură (inspirate de aventurile lui Becket și ale lui Billy):
·         Învățați să faceți cocori de hârtie și încercați să faceți 1000 pentru a vi se împlini cea mai arzătoare dorință.
·         Creați o grădină pe orice bucată de pământ abandonată pentru a-i reda frumusețea și încercați să găsiți o temă potrivită pentru acel spațiu.
·         Jucați-vă de-a detectivul timp de o săptămână pentru a elucida un mister ales de voi.


marți, 14 mai 2019

Girls for the vote - Linda Newbery


Ne aflăm într-o perioadă electorală când străzile sunt pline de afișe și materiale promoționale care susțin un partid sau altul, iar Ș. fiind în perioada lui „de ce” îmi pune o mulțime de întrebări. Nu are rost să intru în detalii politice nici cu el nici cu voi, unu pentru că e mic, și doi pentru că nu mă pricep deloc. Daaar...am încercat la fiecare scrutin să îi vorbesc despre importanța dreptului la vot și așa voi face de fiecare dată pentru că e necesar să conștientizeze că are acest drept și să profite de el când îi va veni rândul.
Girls for the vote
Cartea de azi face parte din seria 6 Chelsea Walk care abordează lupta feministă din Marea Britanie vorbind despre 6 fete imaginare care au locuit la o adresă reală în timpuri istorice. „Girls for the vote” se petrece în 1914 când în casa de la numărul 6 pe Chelsea Walk se mută două tinere care fac parte din mișcarea sufragistă. Polly, personajul principal al poveștii, o fetiță de 13 ani, este atrasă de viziunile lor și își dă seama că doar dacă mișcarea feministă ar avea succes și-ar putea împlini și ea visul de a deveni exploratoare. Cu toate acestea, cele două activiste nu sunt bine primite de vecinii lor și Polly trebuie să aleagă între a fi ceea ce-și doresc părinții ei să fie, și ceea ce-și dorește ea. Oare ce va alege?
Deși povestea e despre fete și drepturile lor, și chiar dacă Ș. e prea mic pentru a putea urmări firul narativ al unui roman, cu siguranță mă voi folosi de întâmplările inspirate din realitate și transpuse în poveste pentru a-i explica de când avem dreptul la vot și cum a fost el obținut, de ce e important să ne exprimăm acest drept și cum să apreciem libertatea de exprimare a opiniei. Poate că sună prea complicat să discuți așa ceva cu un copil de 3 ani, dar eu cred că dacă repetăm povestea de fiecare dată când e perioadă electorală, va ajunge un adult responsabil care nu va da cu piciorul unui drept pentru care alții s-au jertfit. Eu îmi aduc aminte și acum cu plăcere de momentele în care părinții mei ne duceau pe mine și pe fratele meu cu ei la vot și fiecare intram cu unul din părinți în cabina de vot, apoi puneam buletinul de vot în urnă, iar când am mai crescut ne lăsau și să punem noi ștampila. Nu știu ce gândeau ei ca părinți în acele momente, dar pe noi ne făceau să ne simțim importanți și recunosc că păstrez acest sentiment și acum.
Așadar, vă recomand cu drag această carte nu doar pentru a afla mai multe despre istoria dreptului la vot ci și pentru că e o poveste drăguță, cu întâmplări atractive și amuzante pe alocuri cu care pot rezona atât fetele, cât și băieții.

Titlu: Girls for the vote
Autor/Editor: Linda Newbery
Format: 198 x 130mm
Nr pagini: 208
Vârsta recomandată: 9+

Activități pe baza lecturii pentru acasă, la grădiniță, la școală sau într-un club de lectură:
·Organizați o campanie electorală în grupul vostru. Invitați-i pe copii să candideze pentru o anumită funcție importantă pentru casă/clasă/grup (de ex. șeful clasei, liderul grupului de discuții, manager al departamentului de distracție etc) și ajutați-i să-și organizeze și desfășoare campania electorală, oferindu-le informații despre cum se desfășoară în realitate campaniile oamenilor politici.
·Haideți la vot acasă/ în clasă/ în grup! Creați buletine de vot și acordați-le dreptul copiilor să voteze pentru ceva, de exemplu ce ar vrea să mănânce la cină, sau ce joc să faceți la sfârșitul orei, sau ce film să vadă în weekend, etc.
·Să ne cunoaștem drepturile: citiți împreună cu copiii drepturile omului și drepturile copiilor, discutați ce înseamnă fiecare, gândiți-vă la situații care exprimă fiecare dintre drepturi și apoi lăsați-i să facă un desen pentru fiecare drept. Puteți expune apoi desenele pe un perete, la vedere.


vineri, 3 mai 2019

Staying safe online



         În această eră digitală, virtuală sau a informației este destul de dificil să îți educi copiii după modelele primite de la părinții și profesorii noștri, în special pentru că ei nu au fost nevoiți să se confrunte cu această tehnologie modernă care poate fi atât o binecuvântare cât și un blestem. La fel cum ne-au învățat și pe noi părinții să distingem între binele și răul întâlnite în lumea reală, este important să le arătăm copiilor noștri că și lumea virtuală are părți bune dar și rele și că e vital să aleagă cu grijă și să se mențină în siguranță. De aceea am ales să vă scriu azi despre cartea Staying safe online publicată de editura Usborne.
Staying safe online
Este o carte care se adresează în special adolescenților și abordează teme variate precum cyberbullies, internet trolls, copyright, și chiar și teme mai dificile de discutat precum pornografia, abuzurile sexuale sau dependența de jocuri de noroc. Deși băieții mei sunt încă prea mici pentru a avea nevoie de un astfel de ghid, am citit cartea și mi-am luat notițe ca să pot să îi pregătesc în viitor să utilizeze internetul doar spre binele lor și al celorlalți, fără a cădea în capcanele sale. Așadar, dacă știți că există multe cotloane ale internetului pe care nu le cunoașteți și nu știți cum să le evitați, vă recomand să citiți cartea, fiindcă limbajul său domol, ca pentru tineri adolescenți vă va ajuta să înțelegeți mult mai bine lumea virtuală.
Mi-au plăcut în special sfaturile extrem de practice pentru setarea confidențialității pe diferite site-uri și aplicații, ideile pentru stabilirea unor parole sigure și greu de spart de către hackeri și capitolul  despre copyright care insistă pe verificarea informațiilor obținute pentru a ne asigura că nu sunt doar invenții ale cuiva și postate apoi pe internet. Pentru a nu crea o imagine total negativă a internetului, care până la urmă a ajuns să fie peste tot, de la computere, telefoane, tablete și până la mașini și televizoare, autorul a inclus la finalul fiecărui capitol o rubrică intitulată ”Reasons to love the internet”.
După ce citim despre toate aspectele negative ale internetului și ni se oferă soluții pentru a fi în siguranță online, la sfârșit găsim chiar și un link către alte site-uri cu informații despre utilizarea mediului virtual, idei distractive de activități online și chiar și linii telefonice de ajutor pentru tinerii din Marea Britanie. Chiar dacă aceste linii telefonice sunt din Marea Britanie, menționarea lor în fiecare capitol al cărții ne trimite să ne interesăm de astfel de instituții de ajutor disponibile în România.[1][2][3] De asemenea, cartea se încheie cu sfaturi pentru adulți pentru a le veni în ajutor copiilor care întâmpină situații neplăcute online, iar cel mai important sfat care mi-a rămas în minte este acela de a cere ajutor, fie de la alți colegi, de la adulții de încredere și chiar de la poliție.
Autorul ne recomandă să nu neglijăm circumstanțele supărătoare întâlnite online pentru că mediul virtual este peste tot în jurul copiilor noștri și le e foarte greu să iasă din astfel de situații singuri. Cu toate acestea sper să nu fiți niciodată nevoiți să vă ajutați copiii să facă față acestor abuzuri și vă sfătuiesc să aveți mereu la îndemână un astfel de ghid pentru că e mai bine să prevenim decât să remediem. Better safe than sorry, nu?

Titlu: Staying safe online
Autor/Editor: Louie Stowell
Ilustrator: Nancy Leschnikoff
Premii și nominalizări: Longlisted - 2017 SLA Information Book Award
Format: 198 x 130mm
Nr pagini: 128


[2] CRIN (Child Rights International Network) menționează Avocatul Poporului ca fiind responsabil de respectarea drepturilor copiilor http://www.avp.ro/index.php?lang=ro-ro