marți, 14 mai 2019

Girls for the vote - Linda Newbery


Ne aflăm într-o perioadă electorală când străzile sunt pline de afișe și materiale promoționale care susțin un partid sau altul, iar Ș. fiind în perioada lui „de ce” îmi pune o mulțime de întrebări. Nu are rost să intru în detalii politice nici cu el nici cu voi, unu pentru că e mic, și doi pentru că nu mă pricep deloc. Daaar...am încercat la fiecare scrutin să îi vorbesc despre importanța dreptului la vot și așa voi face de fiecare dată pentru că e necesar să conștientizeze că are acest drept și să profite de el când îi va veni rândul.
Girls for the vote
Cartea de azi face parte din seria 6 Chelsea Walk care abordează lupta feministă din Marea Britanie vorbind despre 6 fete imaginare care au locuit la o adresă reală în timpuri istorice. „Girls for the vote” se petrece în 1914 când în casa de la numărul 6 pe Chelsea Walk se mută două tinere care fac parte din mișcarea sufragistă. Polly, personajul principal al poveștii, o fetiță de 13 ani, este atrasă de viziunile lor și își dă seama că doar dacă mișcarea feministă ar avea succes și-ar putea împlini și ea visul de a deveni exploratoare. Cu toate acestea, cele două activiste nu sunt bine primite de vecinii lor și Polly trebuie să aleagă între a fi ceea ce-și doresc părinții ei să fie, și ceea ce-și dorește ea. Oare ce va alege?
Deși povestea e despre fete și drepturile lor, și chiar dacă Ș. e prea mic pentru a putea urmări firul narativ al unui roman, cu siguranță mă voi folosi de întâmplările inspirate din realitate și transpuse în poveste pentru a-i explica de când avem dreptul la vot și cum a fost el obținut, de ce e important să ne exprimăm acest drept și cum să apreciem libertatea de exprimare a opiniei. Poate că sună prea complicat să discuți așa ceva cu un copil de 3 ani, dar eu cred că dacă repetăm povestea de fiecare dată când e perioadă electorală, va ajunge un adult responsabil care nu va da cu piciorul unui drept pentru care alții s-au jertfit. Eu îmi aduc aminte și acum cu plăcere de momentele în care părinții mei ne duceau pe mine și pe fratele meu cu ei la vot și fiecare intram cu unul din părinți în cabina de vot, apoi puneam buletinul de vot în urnă, iar când am mai crescut ne lăsau și să punem noi ștampila. Nu știu ce gândeau ei ca părinți în acele momente, dar pe noi ne făceau să ne simțim importanți și recunosc că păstrez acest sentiment și acum.
Așadar, vă recomand cu drag această carte nu doar pentru a afla mai multe despre istoria dreptului la vot ci și pentru că e o poveste drăguță, cu întâmplări atractive și amuzante pe alocuri cu care pot rezona atât fetele, cât și băieții.

Titlu: Girls for the vote
Autor/Editor: Linda Newbery
Format: 198 x 130mm
Nr pagini: 208
Vârsta recomandată: 9+

Activități pe baza lecturii pentru acasă, la grădiniță, la școală sau într-un club de lectură:
·Organizați o campanie electorală în grupul vostru. Invitați-i pe copii să candideze pentru o anumită funcție importantă pentru casă/clasă/grup (de ex. șeful clasei, liderul grupului de discuții, manager al departamentului de distracție etc) și ajutați-i să-și organizeze și desfășoare campania electorală, oferindu-le informații despre cum se desfășoară în realitate campaniile oamenilor politici.
·Haideți la vot acasă/ în clasă/ în grup! Creați buletine de vot și acordați-le dreptul copiilor să voteze pentru ceva, de exemplu ce ar vrea să mănânce la cină, sau ce joc să faceți la sfârșitul orei, sau ce film să vadă în weekend, etc.
·Să ne cunoaștem drepturile: citiți împreună cu copiii drepturile omului și drepturile copiilor, discutați ce înseamnă fiecare, gândiți-vă la situații care exprimă fiecare dintre drepturi și apoi lăsați-i să facă un desen pentru fiecare drept. Puteți expune apoi desenele pe un perete, la vedere.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu