vineri, 3 mai 2019

Staying safe online



         În această eră digitală, virtuală sau a informației este destul de dificil să îți educi copiii după modelele primite de la părinții și profesorii noștri, în special pentru că ei nu au fost nevoiți să se confrunte cu această tehnologie modernă care poate fi atât o binecuvântare cât și un blestem. La fel cum ne-au învățat și pe noi părinții să distingem între binele și răul întâlnite în lumea reală, este important să le arătăm copiilor noștri că și lumea virtuală are părți bune dar și rele și că e vital să aleagă cu grijă și să se mențină în siguranță. De aceea am ales să vă scriu azi despre cartea Staying safe online publicată de editura Usborne.
Staying safe online
Este o carte care se adresează în special adolescenților și abordează teme variate precum cyberbullies, internet trolls, copyright, și chiar și teme mai dificile de discutat precum pornografia, abuzurile sexuale sau dependența de jocuri de noroc. Deși băieții mei sunt încă prea mici pentru a avea nevoie de un astfel de ghid, am citit cartea și mi-am luat notițe ca să pot să îi pregătesc în viitor să utilizeze internetul doar spre binele lor și al celorlalți, fără a cădea în capcanele sale. Așadar, dacă știți că există multe cotloane ale internetului pe care nu le cunoașteți și nu știți cum să le evitați, vă recomand să citiți cartea, fiindcă limbajul său domol, ca pentru tineri adolescenți vă va ajuta să înțelegeți mult mai bine lumea virtuală.
Mi-au plăcut în special sfaturile extrem de practice pentru setarea confidențialității pe diferite site-uri și aplicații, ideile pentru stabilirea unor parole sigure și greu de spart de către hackeri și capitolul  despre copyright care insistă pe verificarea informațiilor obținute pentru a ne asigura că nu sunt doar invenții ale cuiva și postate apoi pe internet. Pentru a nu crea o imagine total negativă a internetului, care până la urmă a ajuns să fie peste tot, de la computere, telefoane, tablete și până la mașini și televizoare, autorul a inclus la finalul fiecărui capitol o rubrică intitulată ”Reasons to love the internet”.
După ce citim despre toate aspectele negative ale internetului și ni se oferă soluții pentru a fi în siguranță online, la sfârșit găsim chiar și un link către alte site-uri cu informații despre utilizarea mediului virtual, idei distractive de activități online și chiar și linii telefonice de ajutor pentru tinerii din Marea Britanie. Chiar dacă aceste linii telefonice sunt din Marea Britanie, menționarea lor în fiecare capitol al cărții ne trimite să ne interesăm de astfel de instituții de ajutor disponibile în România.[1][2][3] De asemenea, cartea se încheie cu sfaturi pentru adulți pentru a le veni în ajutor copiilor care întâmpină situații neplăcute online, iar cel mai important sfat care mi-a rămas în minte este acela de a cere ajutor, fie de la alți colegi, de la adulții de încredere și chiar de la poliție.
Autorul ne recomandă să nu neglijăm circumstanțele supărătoare întâlnite online pentru că mediul virtual este peste tot în jurul copiilor noștri și le e foarte greu să iasă din astfel de situații singuri. Cu toate acestea sper să nu fiți niciodată nevoiți să vă ajutați copiii să facă față acestor abuzuri și vă sfătuiesc să aveți mereu la îndemână un astfel de ghid pentru că e mai bine să prevenim decât să remediem. Better safe than sorry, nu?

Titlu: Staying safe online
Autor/Editor: Louie Stowell
Ilustrator: Nancy Leschnikoff
Premii și nominalizări: Longlisted - 2017 SLA Information Book Award
Format: 198 x 130mm
Nr pagini: 128


[2] CRIN (Child Rights International Network) menționează Avocatul Poporului ca fiind responsabil de respectarea drepturilor copiilor http://www.avp.ro/index.php?lang=ro-ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu