joi, 23 mai 2019

The Boy Who Sailed the Ocean an Armchair – Lara Williamson

The Boy Who Sailed the Ocean in an Armchair

La un moment dat în viață, cu toții trebuie să facem față pierderii unei persoane dragi. Pentru unii, acest obstacol apare foarte repede...mult prea repede în viața lor și pentru nici unul dintre noi o astfel de întâmplare nu are un „moment potrivit” ci ne va lua prin surprindere și ne va da peste cap toată existența. Deși e un subiect trist, despre asta vreau să vă scriu azi fiindcă e tema principală a cărții pe care tocmai am terminat-o: The Boy Who Sailed the Ocean in an Armchair.
Becket și-a pierdut mama când s-a născut fratele lui, Billy, adică în urmă cu șapte ani și suferă cumplit din cauza faptului că nu a apucat să își ia rămas-bun de la ea. Atunci când tatăl său fuge cu ei în miez de noapte într-un alt oraș, lăsând-o în urmă pe „aproape-mama” lor, cum o numesc copiii, Becket pornește împreună cu Billy într-o călătorie la bordul unui fotoliu. Călătoria e una plină de mistere și de aventuri iar cei doi frați trebuie să treacă printr-o furtună cumplită.
Autoarea folosește un ton copilăresc și un limbaj pe măsură, bogat în comparații cum numai un copil de 10-11 ani poate face, și din această cauză mi-a luat puțin timp ca să intru cu totul în poveste. Dar acum, la final, realizez că e exact ceea ce un copil are nevoie în cazul în care a trecut prin întâmplări asemănătoare și că un ton matur l-ar ține la distanță și poate lectura nu i-ar folosi la nimic. Am avut ochii umezi de la prima pagină și până la ultima, (pe alocuri erau și lacrimi de bucurie, dar au predominat celelalte) chiar dacă din fericire nu m-am identificat în întregime cu Becket și Billy. Trebuie însă să mărturisesc că atunci când mă pregăteam să-l întâlnesc pentru prima oară pe M. mi-am făcut o mulțime de probleme despre ce se va întâmpla cu Ș. în cazul în care nu mă voi mai intoarce acasă. Ei, The Boy Who Sailed the Ocean in an Armchair mi-a creat o imagine destul de clară. Vă încurajez să o citiți și să le-o dați și copiilor s-o citească, nu pentru a-i întrista, ci pentru a-i ajuta să se bucure mai mult de ceea ce au, să privească cu compasiune în jur și să vadă că deși toți suntem diferiți și avem propriile tristeți și bucurii, trăim împreună și ne-ar fi tuturor mai bine dacă am profita de asta.
Este, așadar, o poveste despre rămas-bun, despărțiri și regăsiri, despre familie și prietenie și toate acestea au un numitor comun: MAGIA. Magia revine iar și iar în poveste sub diferite forme: în forma melcului Brian, sau a grădinii de la școală, a fluturilor și a cocorilor de hârtie, de fapt, tot ce ne înconjoară poate fi magic într-un anume fel și pentru cineva anume, trebuie doar să crezi și să lași magia să-ți umple viața.

Titlu: The Boy Who Sailed the Ocean in an Armchair
Autor/Editor: Lara Williamson
Format: 198 x 130mm
Nr pagini: 336
Vârsta recomandată: 9+
Premii:
·        Shortlisted - 2016 St Helens Schools Library Service Book Awards
·        Nominated - CILIP Carnegie Medal 2017
·        Shortlisted - Sheffield Children's Book Award 2015
·        Shortlisted - Independent Booksellers Week Award for Children’s Fiction
·        Shortlisted - North East Book Award
·         Shortlisted - Blue Peter Book Awards 2016

Activități pe baza lecturii pentru acasă, la școală sau într-un club de lectură (inspirate de aventurile lui Becket și ale lui Billy):
·         Învățați să faceți cocori de hârtie și încercați să faceți 1000 pentru a vi se împlini cea mai arzătoare dorință.
·         Creați o grădină pe orice bucată de pământ abandonată pentru a-i reda frumusețea și încercați să găsiți o temă potrivită pentru acel spațiu.
·         Jucați-vă de-a detectivul timp de o săptămână pentru a elucida un mister ales de voi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu