luni, 16 martie 2020

"De prin lume adunate şi-napoi la lume date" - resurse de activităţi pentru stat acasă



În ultimele zile au apărut pe toate canalele de socializare o mulţime de mesaje cu câte un link, imagini cu fişe de colorat, înregistrări de spectacole şi aşa mai departe. Fiecare iniţiativă în parteeste lăudabilă şi foarte apreciată, dar dacă nu le notez undeva, uit de ele şi mă trezesc ca am ratat ceva ce le-ar fi plăcut băieţilor mei. Aşadar, voi enumera mai jos toate sursele de idei sau resurse care să ne ajute să ţinem copiii ocupaţi, să ne jucăm cu ei, să le continuăm educaţia, sau chiar să le ţinem moralul ridicat.

1. Usborne Saturday Activities - este o colecţie de fişe şi clipuri video extrase din cărţile editurii Usborne şi de pe Usborne Quicklinks la care vă puteţi abona pentru a le primi săptămânal, sau le puteţi descărca retroactiv.
2. Opera Comică pentru Copii dă reprezentaţii pe Facebook Watch, susţine ateliere online pentru micii grădinari şi oferă idei de jocuri.
3. Dana Rogoz citeste povesti in fiecare zi de la 16 pe pagina sa de Facebook.
4. Gaşca Zurli are două apariţii zilnice, una dimineaţa pe la 10 şi ceva la Neatza cu Răzvan şi Dani (Antena 1) şi pe Facebook de la 17:30.
5. Librăria Copilul verde a lansat un canal TV accesibil şi de pe aplicaţia Youtube (recomandată pentru televizoarele smart) unde copiii pot viziona desene educative şi distractive.
6. Totul despre mame ne oferă o listă cu 25 de filme pentru copii sub 12 ani.
7. NASA pune la dispoziţie o bază de date cu jocuri, fişe de colorat, labirinturi şi o mulţime de alte resurse pe placul copiilor.
8. Lista muzeelor din România care au tur virtual - puteţi încerca să vă "plimbaţi" cu copiii prin aceste muzee şi să descoperiţi împreună lucruri noi.
9. Aici veţi găsi jocuri care să facă mai uşoară învăţarea geografiei.
10. Pe acest website găsiţi idei creative şi amuzante care sunt uşor de pus în practică.
11. Dacă aveţi acasă un şcolar care se pregăteşte de examul de Evaluare Naţională, sau Bacalaureat, TVR vă vine în ajutor cu emisiunea Tele Şcoala.
12. Teatrul Ţăndărică România va transmite în următoarele zile spectacole pentru copii pe pagina lor de Facebook.
13. Poveştile Cristinei conţine poveşti audio scrise de Cristina şi Alex Donovici şi sunt citite de voci binecunoscute precum Andreea Esca, Teo Trandafir, Florin Busuioc etc şi au mesaje foarte frumoase. Nouă ne plac foarte mult şi ne vin în ajutor aproape în fiecare zi la ora de culcare.
UPDATE 1: Un nou articol cu idei de activități de făcut în familie de la Mami pe tocuri
UPDATE 2: Activity village pune la dispoziţia tuturor activită diverse pentru copii şi adulţi şi vine în ajutorul părinţilor chiar şi cu idei de activităţi pentru implementarea regulilor de igienă care să ţină virusul departe.
UPDATE 3: Pe siteul Radio România Cultural copiii pot asculta producţii deosebite ale teatrului radiofonic.
UPDATE 4 (pentru adulţi): Metropolitan Opera New York transmite înregistrări ale celor mai apreciate spectacole din ultimii 17 ani.
UPDATE 5 (pentru adulţi): Opera Cluj va transmite începând de vineri, 20.03.2020 înregistrări ale spectacolelor lor după programul afişat pe website.

Sper să vă fie de folos această listă, vă rog să o daţi mai departe ca să le fie şi altora de folos şi să îmi scrieţi dacă mai ştiţi şi alte resurse care pot fi adăugate pe listă.
#totulvafibine dacă #stămacasă
Şi cum zice Gaşca Zurli: "Viaţa e frumoasă şi dacă stăm acasă"

Rămâneţi sănătoşi!

miercuri, 11 martie 2020

Ce am făcut noi azi, în prima zi fără grădi din cauza pandemiei

Am primit vestea că se vor închide şcolile şi grădiniţele cu bucurie pentru că realizez că fiecare copil interacţionează într-o zi obişnuită cu zeci dacă nu chiar sute de alte persoane (copii şi adulţi), profesoriişi aducatorii cu şi mai mulţi pentru că ei mai au de făcut cumpărături, rezolvat probleme pe la diverse instituţii, etc. Astfel, sistemul de învăţământ este unul în care virusurile, bacteriile şi bolile de orice natură au un mediu propice în care să se transmită. Cu toate acestea, Ştefan a fost trist când a aflat că va rămâne acasă, şi asta m-a făcut să găsesc o modalitate prin care să îl ţin ocupat.

Aşadar, de cum ne-am trezit de dimineaţă l-am întrebat ce activităţi ar vrea să facem pe parcursul zilei şi le-am trecut pe toate pe tablă. Iată ce şi-a dorit pentru azi:

Imediat după micul dejun ne-am apucat de prima activitate. Am pornit Youtube pe calculator, am căutat un playlist cu Gaşca Zurli, am minimizat fereastra browser-ului ca să nu stea băieţii cu ochii în ecran şi am început să dansăm...vorba vine...să ne prostim toţi trei de fapt. Şi uite aşa ne-am făcut înviorarea.

Apoi, ca să ne mai odihnim, am trecut pe covor, unde am răsturnat toate piesele de Lego Duplo şi cuburile şi ne-am jucat împreună. Încet, încet s-a făcut mai cald afară şi ne-am pregătit să ieşim. Avem norocul să dispunem de o curte foarte generoasă lângă bloc, cu multe spaţii de joacă, iarbă şi loc de dat cu bicicleta. Ne-am plimbat şi ne-am jucat până la ora prânzului şi a somnului de amiază.

În timp ce copiii dormeau, am primit un mesaj de la educatoarea lui Ştefan cu recomandări de activităţi care includeau un cântec despre primăvară (tema ce trebuia discutată în această săptămână), o activitate matematică şi una de lucru manual. Ştiind că Ştefan va fi încântat să facă ceva recomandat de draga lui educatoare, m-am aucat să-i pregătesc toate materialele. Imediat după ce s-a trezit, am făcut toate activităţile şi apoi s-a jucat în camera lui.

La ora 20 am introdus D.E.A.R. time (drop everything and read) pentru toată familia. Am reglat alarma telefonului să sune în fiecare seară la ora 20, închidem toate ecranele (telefon, tv, laptop) şi ne apucăm să citim cărţile alese de Ştefan. 

După ce l-am culcat pe Mihai, am bifat şi ultima activitate de pe lista de dimineaţă: Remi. Ştefan nu e tocmai la vârsta potrivită să înţeleagă strategia implicată de acest joc, dar îl ajută să respecte reguli, să fie atent şi să gândească logic.

Cu siguranţă trec mai uşor zilele în care copiii sunt la şcoală sau grădiniţă, dar există foarte multe variante pentru a petrece timp de calitate împreună cu copiii noştri şi a ne asigura că frământările noastre interioare nu ajung şi în cârca lor.

Vă doresc să rămâneţi sănătoşi şi să găsiţi resursele necesare pentru a face să treacă mai uşor această perioadă dificilă.

luni, 9 martie 2020

Dãm startul evenimentelor de lecturã din sezonul World Book Day

     Toţi iubitorii de carte au auzit mãcar o datã despre World Book Day - campanie UNESCO iniţiatã în 1995 pentru promovare a lecturii prin care se doreşte stoparea analfabetismului la nivel mondial şi facilitarea accesului la cãrţi pentru fiecare copil. Aceasta se sãrbãtoreşte la date diferite în ţãrile europene, Marea Britanie în 5 martie (anul acesta), iar restul Europei în 23 aprilie, ceea ce ne oferă posibilitatea să citim și să vorbim despre cărți timp de 2 luni!
      În Marea Britanie, organizaţia World Book Day se asigurã an de an cã fiecare elev din grãdiniţã şi pânã la liceu primeşte un tichet pe baza cãruia beneficiazã de reduceri în librãriile partenere. Tot acolo, editurile şi librãriile se întrec în oferte care mai de care mai atractive, concursuri de creaţie cu premii în cãrţi şi multe altele. Dar sã revenim la World Book Day şi ţãrişoara noastrã...
     Vã spun sincer cã nu am auzit mare lucru despre acest eveniment pânã ce am devenit reprezentant al editurii Usborne (din Marea Britanie...), dar am observat totuşi o oarecare îmbunãtãţire în ultimii ani, mai ales din partea unor biblioteci sau școli în care se încurajează în mod special lectura. Așadar, m-am gândit să vă propun câteva activități pe care le puteți aplica atât acasă cât și la grădiniță sau școală pentru a-i încuraja pe copii să iubească lectura, cărțile, ilustrațiile și în general tot ce ține de lumea cărților.
1. Ready, Steady Listen/Read - activitate creată de Usborne prin care copiii înregistrează numărul de povești ascultate/citite iar părinții îi sponsorizează cu cărți Usborne.
2. Atelier de semne de carte - ar fi potrivit pentru toate vârstele pentru că pot avea dificultăți diferite
3. Book picnic - dacă e vreme însorită sau măcar uscată, putem ieși în natură la un picnic în care să citim povești
4. Visit a story - fiecare clasă/grupă/cameră își alege câte o poveste și face crafts și decorațiuni cu tema poveștii alese pe parcursul a câteva zile iar apoi îi invită pe copiii din celelalte clase/grupe în vizită.
5. Dress like a story character/Dress Teddy like a story character - Copiii se deghizează în personaje din poveștile lor preferate sau își îmbracă o jucărie de pluș astfel și apoi le vorbesc colegilor despre poveste și personaj. Se poate face și un concurs de costume create din materiale reciclabile fiind și ziua Pământului în perioada aceasta.
6. Story sequencing - pote fi făcută cu copii de toate vârstele, fiind o activitate de colorat. Copiii colorează fișe care reprezintă scene din aceeași poveste și apoi le aranjează în ordine.
7. Book swap - copiii aduc o carte, o prezintă în fața colegilor, iar la final își aleg o altă carte din cele aduse de colegi.
8. Cover design - copiilor li se citește o poveste fără a le arăta imagini de pe copertă sau din interior și apoi ei trebuie să deseneze coperta după cum și-o imaginează fiecare.
9. Share a story - copiii creează figurine și decoruri pe baza unei povesti și apoi fac un mini teatru de păpuși prin care spun povestea în fața celorlalți.
10. Read-athlon - se desemnează un interval de timp în care copiii citesc orice își doresc, iar la final se premiază cei care au citit cel mai mult (pe categorii de vârstă)
11. D.E.A.R. time - drop everything and read - adică se setează o alarmă la intervale aleatorii pe parcursul unei zile sau a unei perioade mai lungi, iar la auzul alarmei toată lumea din casă/grădiniță/școală își întrerupe activitatea și se apucă de citit.

Sper să găsiți o activitate pe placul vostru, sau poate să împărtășiți și cu mine ideile voastre prin care să vă bucurați sau să-i învățați pe copii să se bucure de lectură.
Da-ți mai departe ca să își găsească și ceilalți inspirația.