marți, 1 noiembrie 2016

Haroun și Marea de Povești - Salman Rushdie (1990)

Știu că le-am luat în ordine invers cronologică, dar am ales să scriu despre cele două cărți ale lui Rushdie din seria aventurilor fraților Khalifa în ordinea preferințelor mele...ca un fel de top dacă vreți.

Așadar, iată că i-a venit și rândul lui Haroun. În această poveste Haroun, fiul povestitorului Rashid Khalifa este purtat în lumea magică pentru a salva Marea de Povești de la otrăvire și implicit îl salvează și pe tatăl său. Prin intermediul poveștilor, a aventurilor și a alegoriilor prezentate, care nu sunt deloc puține la număr, dar pe care Rushdie le mânuiește precum piesele unui puzzle, cititorul cunoaște problemele societății contemporane, și în special cele ale lumii orientale.


Atmosfera pe care o inspiră această carte este întocmai cu cea a celor O mie și una de nopți, iar aventurile, pățaniile și evenimentele pe care le întâlnește Haroun în calea sa sunt pur și simplu un P2C2E - Process too Complicated to Explain (Proces prea complicat de explicat). De aceea, mai bine încercați să le deslușiți singuri sau împreună cu copiii voștri, a căror imaginație sigur vă va fi de folos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu