marți, 2 aprilie 2019

Erus și Valea Răbdării – Alec Blenche


Una dintre provocările cele mai mari pe care ni le creează copiii este de a-i învăța să aibă răbdare: până e gata mâncarea, până li se răcește un pic ca să o poată mânca, până vine autobuzul, până vine vara/toamna/iarna/primăvara, până la ziua lor, până vor fi mari, până vine Moș Crăciun, câte și mai câte. Dar nu doar ei trebuie să învețe ce e răbdarea, ci și noi ca părinți trebuie să învățăm să ne-o păstrăm, să le acordăm răbdători tot timpul din lume, toată încrederea și toată dragostea noastră. Cred că acesta a fost scopul pentru care Alec Blenche, fondatorul ViataVerdeViu.ro, a început seria călătoriilor lui Erus din Valea Răbdării. De fapt, a și subliniat cu diverse ocazii pe parcursul poveștii că răbdarea e o virtute care ne ajută mereu.
https://www.curteaveche.ro/erus-si-valea-rabdarii
Erus nu e nici pe departe un erou sau un copil model, el este prințul răzgâiat al Regatului Vânturilor, căruia îi place să trișeze la toate jocurile, se poartă urât cu ceilalți copii și nu face nimic dacă nu primește ceva în schimb. Cu toate acestea, este ales să salveze Lumea Bună de toate problemele care s-au abătut asupra ei: soarele nu mai răsare, apele s-au învolburat și s-au înnegrit și fructele și legumele au dispărut. Cei cinci eroi care l-au ales vin din toate colțurile lumii facparte din Ordinul celor nouă, niște eroi meniți să apere Lumea Bună de orice amenințare, și susțin că doar Erus poate să-i ajute datorită sufletului lui de copil. Așadar, pornesc cu toții spre Țara Soarelui, dar trebuie să treacă prin Valea Răbdării de unde nu mulți au ieșit ca să povestească ce au găsit acolo. În urma tuturor aventurilor pe care le are Erus în valea magică, el descoperă importanța răbdării și faptul că viața întreagă este dominată de această calitate.
Cartea e recomandată copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 8 ani, dar eu i-am citit-o lui Ș. care are doar 3 ani și 5 luni și a primit-o cu bucurie. E drept că nu se poate citi toată odată ci pe fragmente, datorită textului destul de mult. Noi am citit câte puțin în fiecare seară înainte de somn și am fost încântată să observ că i-au rămas în minte unele aspecte. Bineînțeles că l-au atras ilustrațiile Doinei Zavadschi chiar dacă ele apar după vreo două pagini integrale cu scris, și cele trei cântece presărate la momente importante din poveste și pe care le fredonează zilnic de când am terminat cartea. Datorită paginii www.călătoriileluierus.ro puteți asculta melodiile împreună cu cei mici ori de câte ori doriți. Uite-așa a venit Ș. de la grădiniță și mi-a spus că le-a cântat colegilor lui Cântecul lui Pac și Mac, două personaje haioase pe care le întâlnește Erus în Valea Răbdării. Și tot așa, purtăm aproape în fiecare zi dialogul amuzant și absurd al lui Pac și Mac ale căror replici le știe pe din-afară. De asemenea, povestea lui Erus le este de foarte mare folos părinților pentru că e plină de sfaturi folositoare și obiceiuri sănătoase prezentate pe înțelesul copiilor. E de ajuns să le citim copiilor una din provocările pe care le întâmpină Erus în vale și putem învăța de acolo o mulțime de lucruri care să ne facă mai buni, mai prietenoși, mai sănătoși și desigur, mai răbdători.
Nu am putut lăsa din mâna prima călătorie a lui Erus după ce i-am citit lui Ș. primul fragment, dar totuși am o obiecție de făcut. Am fost puțin dezamăgită de faptul că povestea cu care începe de fapt aventura lui Erus, și anume dorința de a salva Lumea Bună, nu își găsește nici un sfârșit. E ca și cum autorul ar fi uitat în totalitate că Valea Răbdării era doar o etapă pentru a ajunge în Țara Soarelui și a-l face să răsară din nou. Datorită faptului că nu am cumpărat decât prima carte, nu am putut să merg mai departe cu povestea și am rămas cu o oarecare frustrare din acest motiv. Sper să găsesc răspunsul în următoarea călătorie prin Valea Generozității.
Autor: Alec Blenche
Ilustrator: Doina Zavadschi
Editura: Curtea Veche
Format: 230 x 190 mm
Nr pagini: 120

Activități pe baza lecturii pentru acasă, la grădiniță, la școală sau într-un club de lectură:
  • Cultivați-vă răbdarea: pregătiți un ghiveci/o jardinieră cu pământ de flori, semănați niște semințe de flori și apoi aveți grijă de ele udându-le, având grijă să fie la soare, rupând buruienile din jurul lor etc. și așteptați răbdători să răsară florile voastre.
  • Desenează sau creează un colaj din care să reiasă harta Văii Răbdării așa cum ți-o imaginezi folosindu-te de indicațiile obținute din poveste.
  • Provocările din Valea Răbdării sunt personalizate în funcție de caracterul fiecărei persoane care intră în magica vale. Ce provocări crezi că ai întâlni tu dacă ai intra în Valea Răbdării?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu