luni, 15 aprilie 2019

Căsuța Zurli – Mirela Retegan


Ș. al meu este mare consumator de Gașca Zurli încă de când era mic (J că acum are deja 3 ani și jumătate!!!) și recunosc că noi suntem cei care l-am încurajat pentru că toate cântecele găștii sunt atrăgătoare, ușor de fredonat și în special foarte educative. Este foarte ușor să-i transmiți copilului că e important să mănânce sănătos cântând împreună „Bucătărașul Zurli”, „Yum-yum” sau „Pofta de mâncare”; e distractiv să îl înveți pe cel mic să se spele pe dinți pe versurile „dinții de sus se pe-pe-pe-pe-perie în jos și dinții de jos se pe-pe-pe-pe-perie în sus” sau să vă jucați Rempompi ți să faceți coregrafiile celor mai îndrăgite cântece pentru copii. De aceea am fost foarte fericită când am auzit de prima carte de povești a Mirelei Retegan.
https://www.magazinulzurli.ro/Carte/NOU-Cartea-Casa-Zurli-78.html
Căsuța Zurli nu face altceva decât să transforme spectacolul „Casa Zurli” într-o poveste pentru copii la îndemâna oricui. Iar cum Ș. îmi cere să-i „citesc” povestea spectacolului încă de când am ieșit din Sala Polivalentă, cartea e o resursă de bază pentru mine, mai ales că eu am mai scăpat unele elemente ale spectacolului, dar el a „înregistrat” tot și mi-a atras atenția că am ratat ceva. Avem cartea de doar cinci zile, de când a apărut la chioșcurile de ziare cu Gazeta Sporturilor, și de atunci o citim cam de două ori pe zi, preluând idei din ea ca să punem masa, să strângem jucăriile sau să împerechem șosetele (adică să-l învățăm pe Ș. să facă asta). Tot pornind de la o idee din poveste, încerc să-l fac pe Ș. să salute atât oamenii cu care ne întâlnim, cât și obiectele din jur.
Cu toate acestea, ar fi și ceva ce aș schimba la această carte: cântecele. O fi pentru că am citit recent Călătoriile lui Erus (despre care puteți citi aici Erus și Valea Răbdării și Erus și Valea Generozității) care includ linkuri pentru a asculta cântecele din poveste, dar mai ales pentru că Gașca Zurli e renumită datorită cântecelor pentru copii deci micii cititori ar fi entuziasmați să poată cânta împreună cu personajele lor preferate cântecele la care se face referire în text: „Bună dimineața casă...”, „Să vedem cine mai știe/ Cum se pune o farfurie?”, sau cântecul în care Fetița Zurli își imaginează cum ar fi să fie mare. În afara acestui detaliu, povestea este una captivantă, cred că toți copiii vor fi curioși să vadă ce se întâmplă până la urmă, dacă Gașca Zurli va reuși să rămână unită în fața provocărilor lansate de Tura Vura. De asemenea, apreciez fidelitatea ilustrațiilor cu personajele de pe scenă, Ș. le-a recunoscut imediat și deși cantitatea de text e destul de mare pentru un copil de 3 ani, are răbdare până termin de citit o pagină fiindcă analizează detaliile din ilustrații. În plus, datorită faptului că anumite cuvinte sau expresii sunt scrise cu majuscule și cu diferite culori, Ș. le-a reținut deja și recunoaște acțiunea de pe fiecare pagină deci putem schimba rolurile câte puțin ca să îl determin să fie el povestitorul, dezvoltându-i astfel memoria, limbajul și imaginația.
În concluzie, sper ca Tanti Prezentatoarea/Mirela Retegan să continue să transpună spectacolele în povești pentru copii și să ne formăm încet-încet o bibliotecă zurlie!

Autor: Mirela Retegan
Ilustrații: Cristina Diana Enache
Editura: Editura Zurli
Format: 190 x 260 mm
Nr. pagini: 31

Activități pe baza lecturii pentru acasă, la grădiniță, la școală sau într-un club de lectură:
  • Desenați o căsuță Zurli care să se potrivească familiei voastre. Cum ar arăta? Unde v-ați ține fiecare lucrușoarele?
  • Joc: Capodopera. Este un joc de grup în care toți participanții stau în cerc. Doar unul dintre participanți știe „ingredientul secret” pentru a realiza o capodoperă (secretul constă într-o formulă de politețe, de exemplu să spunem „poftim” atunci când dăm ceva), acesta începe să „picteze” în aer un tablou iar apoi înmânează „pensula” celui din dreapta sa folosind formula de politețe. Apoi îi anunță și pe ceilalți că a fost o capodoperă. Fiecare participant încearcă să creeze o capodoperă, dar câștigă doar cei care folosesc formula de politețe aleasă de lider.Jocul se încheie atunci când toți participanții și-au dat seama care era formula.
  • Joc: I spy with my little eye. (Eu folosesc acest joc pentru a face ordine în camera lui Ș. mai ales când nu mai ai loc unde să pui piciorul și Ș. creează trasee printre jucării.) Eu mă așez într-un colț și spionez diverse jucării, când Ș. le identifică, le pune la locul lor.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu